Hoe kan mijn website gehacked worden?

Hoewel wij er alles aan doen om uw website te beschermen tegen hackers zijn er natuurlijk altijd kansen voor hackers waar wij geen invloed op hebben.

Hieronder staan de twee meest voorkomende manieren waarop uw website gehacked wordt:

• Door middel van een backdoor: U heeft een (in veel gevallen gratis) script gedownload van internet en geinstalleerd op uw website. Of u gebruikt een verouderde versie van een script welke beveiligingslekken bevat. Hackers gebruiken de kwetsbaarheden in software om toegang te krijgen tot uw bestanden. Daarna hebben ze alle vrijheid om uw bestanden te wijzigen of zelfs misbruiken. Ook (gratis) templates bevatten veelal een backdoor. Als er (Base64) gecodeerde tekst in een .php bestand staat is de kans groot dat dit een hackscript is. Vaak zit dit verstopt in de index.php, header.php of footer.php
  • Door een virus op uw eigen pc: Een virus op uw eigen PC kan opgeslagen wachtwoorden doorsturen naar de pc van de hacker. Heeft u toegang gehad tot Cpanel, FTP of Email en daarbij het wachtwoord opgeslagen om de volgende keer makkelijk in te kunnen loggen? Een virus weet direkt de plekken te vinden waar deze wachtwoorden opgeslagen worden. De hacker ontvangt deze gegevens en heeft daarna vrij toegang tot uw bestanden. Een virus op uw eigen pc kunt u zelf gedownload hebben of u krijgt het automatisch na het bezoeken van een besmette website.

Tip: Kies nooit voor de optie “wachtwoord onthouden” op uw computer. Scan daarnaast regelmatig met een online virusscanner. Dit is een goede aanvulling naast de onmisbare virusscanner op uw pc.

Wat u moet doen zodra uw website is gehacked leest u hier.